Spíž je místečko, kde uchováváme kompoty, mouky, marmelády a jiné suché potraviny. Někdo spížku využívá i jako odkladiště nepotřebných věcí, snadno se tak může stát, že se stane ze spíže skladiště. Abychom si zachovali pořádek v tomto prostoru musíme spíž pravidelně uklízet, vytírat poličky a kontrolovat čerstvost surovin zde uskladněných.
Plastové boxy, pomůžou udržovat pořádek, například je využijeme na uchování sklenic na zavařování nebo na uložení vánoční či jarní výzdoby bytu.
Hygiena především
Nutné je myslet na to že potraviny neuskladňujeme na zemi. Máme teď na mysli především mouky, cukry, marmelády. Na zem naopak patří brambory nebo jablka, ideálně uložené do přepravních boxů, aby k nim prudil vzduch. Brambory, ovoce či zeleninu ve spíži pravidelně kontrolujeme, zda nehnije. Jedno jediné nahnilé jablko totiž dokáže přenést hnilobu i na ostatní, nemluvě o nelibé vůni, která je s tím spojená, což se týká především brambor.
Kupovat kolik spotřebujeme
Jednoho může zlákat nakoupit deset balení cukru v akci. Pokud je do dvou měsíců spotřebujete je to fajn, pokud však sladíte tak málo že vám to vydrží na rok, není ideální nakupovat v tak velkém objemu. Přeplněná spíž je nepřehledná a pokud máte takové tendence nakupovat ve velkém množství, snadno ztratíte přehled, co už doma máte a co ne. Naučit se rozumně nakupovat je prospěšné a důležité.
Aby škůdci neměli šanci
Pravidelný úklid spíže je prevencí abychom předešli nevítané návštěvě v podobě potravinových molů, mravenců apod. Můžeme také zkusit umístit například vatu pokapanou levandulovou silicí, kterou škůdci nemají rádi. Ovšem na druhou stranu do spíže aromatické věci příliš nepatří, protože můžou načichnout některé potraviny, což může být třeba schované vánoční cukroví. Radou proti škůdcům tedy zůstává především pravidelný úklid a kontrola čerstvosti potravin.